June 10, 2012

Pondok Nurul Iman

alhamdulillah..syukur ke hadrat Illahi kerana masih memberi jari jemari ini peluang untuk menitipkan kenangan yang masih bersisa di PONDOK NURUL IMAN.. maha suci ALLAH swt

syukur kepada ALLAH swt kerana telah memberiku kekuatan untuk mendidik hati ini berserta hati adik-adik kecil agar cintakan ALLAH dan RASULNYA.. ALLAHUAKBAR!!~

di pondok kecil itulah , aku dididik dengan sifat sabar.
di pondok kecil itulah , aku dididik agar lebih kuat menghadapi dugaanNYA.
di pondok kecil itulah , hati ini mula terpaut dengan CINTA aku kepadaMU Ya ALLAH.

Ya Allah, titipkanlah rasa cinta ini hanya untukMu..
Ya Allah, pautkanlah hati dan jiwa ini hanya untukMu.
jika ini adalah yang terbaik buatku,
aku mohon Ya Allah, agar Engkau Redha dengan apa yang telah kami lakukan.
sesungguhnya aku amat mengimpikan sesuatu yang amat-amat aku harapkan..


Ya ALLAH, engkau pautkanlah hati aku bersama sahabat-sahabatku dalam menggapai halawatul imanMU.
satukanlah hati-hati kami. satukanlah jiwa-jiwa kami. ----> untuk terus bersujud kepadaMU..


BANGKITLAH ISLAM!! ALLAHUAKBAR!!

June 9, 2012

Kembalinya ROH kepada sang PENCIPTADisebut dalam sebuah riwayat, jika seorang itu nazak, mulutnya terkunci dan 4 malaikat akan masuk ke dalam jasadnya.

Malaikat Pertama masuk memberi salam sambil berkata : "Aku adalah yang diserahi rezekimu yang telah aku usahakan dari timur dan barat. Maka aku tidak mendapat sesuap adri rezekimu jika kamu sudah tiba saat untuk mati”

Malaikat Kedua masuk dengan mengucapkan salam dan berkata : “Akulah yang diserahi minumanmu, dari air atau lainnya. Aku mencari dalam bumi di timur hingga ke barat. Maka tidaklah aku dapati seteguk air untukmu ketika dekatnya saat mati”

Malaikat Ketiga masuk dan mengucapkan salam lalu berkata : Aku yang diserahi nafas-nafasmu. Aku mencari dari bumi timur dan barat. Maka tidak aku dapati satu nafas dari nafas-nafasmu”.

Malaikat Keempat masuk dan mengucap salam sambil berkata : “Aku yang diserahi dengan ajalmu, aku mencari di bumi timur dan barat. Maka aku tidak temui bagimu ajal walaupun satu detik.

Seterusnya Malaikat Katibin masuk dari arah kanan dan kiri. Malaikat sebelah kanan berkata : “Keselamatan bagimu, aku adalah yang diserahi amal kebajikanmu”. Maka keluarlah lembaran yang putih dan diberikan kepadanya seraya berkata : “Lihatlah kepada amalmu” Ketika ini dia rasa gembira dan riang.

Malaikat sebelah kiri pula berkata :”Keselamatan bagimu, akulah yang diserahi amal kejahatanmu”. Maka keluarlah lembaran yang hitam dan diberikan kepadanya sambil berkata : “Lihatlah kepadanya”. Ketika itu keringatnya mula mengalir....

Ketika hamba tadi berpusing ke kiri dan ke kanan untuk membaca lembaran, malaikat memegang lembaran dan mencampakkannya ke bantal kemudian ia kembali semula.

Setelah itu datang pula malaikat Maut. Di sebelah kanannya malaikat Rahmat dan malaikat Azab di sebelah kiri. Apabila roh itu sudah sanmpai ke kerongkong, maka malikat Maut mencabutnya. Jika ia termasuk orang bahagia, malaikat Rahmat akan memanggilnya sementara jika termasuk dalam kategori orang yang celaka, ia akan dipanggil oleh malaikat Azab.

Lalu malaikat membawa roh naik mengadap Allah SWT . Jika ia termasuk dalam golongan yang beruntung, maka Allah berfirman kepadanya : “Kembalilah kamu segera ke jasadmu, sehingga ia melihat apa yang ada pada tubuhnya”.

Kemudian para malaikat membawa roh tersebut ke dunia, mereka meletakkannya ke tengah rumah. Roh itu melihat siapa yang rasa sedih dan siapa yang tidak.

Seterusnya jenazah diusung ke kubur, Allah memerintahkan roh kembali ke tubuhnya sebagaimana sewaktu berada di dunia.

WALLAHUALLAM..
*semoga kita tergolong dalam kalangan orang yang beriman dan diredhaiNYA. amiiin yaALLAH..


June 1, 2012

~ B.E.B.A.S ~

update blog ~
nak buat pengumuman sikit.
dah BERHENTI kerja ^_________________^
senyum lebar-lebar.
mahu jalan-jalan sepuas-puasnya + mencari sesuatu buat HATI agar tidak lah LALAI sesangat ..

gudbye my beloved KEDAITUDUNG..


<<--- comelkan baby godek niey
            (senaman kepala korang yer)


*pengalaman jadi penjual tudung sangat --__-- dan ^__^


masa bersama keluarga sudah tibaaaaaaa ...eksaited..eksaited...
love u abah wa ummi